maanantai 31. joulukuuta 2018

Vuosi 2018 Itä-Helsingin Saappaassa

VUOSI 2018 oli Itä-Helsingin Saappaan näkökulmasta jopa tavallista monipuolisempi ja vivahteikkaampi. Päivystyksiä meillä oli yhteensä 38 ja asiakastoimenpiteitä oli raporttien mukaan noin 800. Vuosi oli päivystysten ja asiakasmäärien osalta hieman matalampi kuin muutamana edellisvuotena. Syksyn kurssi ei valitettavasti toteutunut, taisi olla toinen tai kolmas kerta, kun niin kävi. Yritetään uudestaan nyt tammikuussa. Paljon saimme kuitenkin aikaan tutulla porukalla, oikeastaan yllättävän paljon, kun ryhtyy tarkastelemaan kaikkia vuoden aikana olleita tapahtumia, joissa olimme mukana. Päivä tai projekti kerrallaan edeten kokonaisuus voi hämärtyä. Seuraavassa 16 poimintaa vuoden tapahtumista:

1. Tammikuussa Mikael saavutti tiettävästi ensimmäisenä saapasvapaaehtoisena 200 PÄIVYSTYKSEN rajan. On toki ollut puhetta siitä, että olisi muitakin samaan saavutukseen kyenneitä, mutta selkeää faktaa asiasta ei ole esitetty. Joka tapauksessa ainakaan Itä-Helsingin toiminnassa ei kukaan ole aikaisemmin vastaavaan määrään yltänyt. Mikael on ollut mukana toiminnassa yli kolmekymmentä vuotta. Kiitos Mikael aktiivisuudestasi ja sitoutumisestasi!



2. Maaliskuussa kuvattiin ja lähetettiin suorana ALFA TV:n Kansan Kesken -ohjelmasarjan jakso, jossa teemana oli päihdeapu Suomessa sekä yleisestä näkökulmasta että nuorten kohdalla. Kerroin ohjelmassa, kuinka Saapas toimii nuorten parissa. Lähdin ohjelmaan, kun kenellekään muulle lähiseudun saapasohjaajalle tämä ei aikataulullisesti sopinut. Saapas sai lisää näkyvyyttä, mutta itselleni ohjelmassa mukana oleminen ei ollut nautinnollinen kokemus, päinvastoin.  Tilanne tuntui kovin luonnottomalta ja epämukavalta. Taisi oma tv-urani olla siinä. Joka tapauksessa, jos haluat katsoa ohjelman, se löytyy seuraavan linkin takaa: https://youtu.be/6W8M-brQDVw
















3. KOULUTUKSEN PÄÄTÖSLEIRI järjestettiin yhdessä isoskoulutusleirin kanssa huhtikuussa Korpirauhassa. Tämä oli toinen kerta, kun kokeilimme yhteisleiriä isosten kanssa. Paljon mukavia muistoja ja synergiaetuja. Nuoret tutustuivat paremmin saapasvapaaehtoisiin ja sitä kautta kynnys ottaa tarvittaessa yhteyttä varmasti laski. Toki myös saapaslaiset saivat mahdollisuuden tutustua nuoriin ja heidän ajatus- ja kokemusmaailmaansa. Silti kokonaisuuden näkökulmasta ainakin saapasleirin puolesta oli yhteiselossa liian paljon tarpeiden ristikkäisyyksiä. Sen vuoksi tulevana vuonna palaamme entiseen tapaan, jossa kumpikin leiri ovat eri aikoina eri paikoissa. Mahdollisuuksia seurakunnan nuorten ja saapasvapaaehtoisten välisiin vuorovaikutustilanteisiin pyritään silti järjestämään jatkossakin.















4. VAPPUPÄIVYSTYS
Vapun päivystysten merkittävin ero koulujen päätöspäivystysten vastaavaan on se, että kyse on koko kansa juhlasta. Mukana on siis periaatteessa koko ikäluokka. Nuoret ovat vain pieni osa joukkoa. Tosin loppuyöstä tilanne muuttuu jonkin verran. Osa aikuisista suuntaa kotia tai kapakkaa kohti, nuoret jäävät vielä kaduille illan ja yön viettoon. Vappu on ollut pitkään hiljainen 1980- 1990-lukuihin verrattuna. Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta, mutta paljon mielenkiintoisia kohtaamisia siihen silti sisältyi. Ja hyvä, ettei apuamme tarvita entisten vuosien tapaan. Päivystimme viiden hengen voimalla osana isompaa nuorisonhuollon operaatiota. Saimme raporttiimme yhteensä 72 toimenpidettä.


5. KASSU 700
Tilastomiehenä, kuten saapasvapaaehtoiset hyvin tietävät, tuon mielelläni moniin asioihin tilastollisen näkökulman. Kaikkien Itä-Helsingin saapaspäivystysten, joita on 1212, tilastotiedot löytyvät sähköisessä muodossa excel-taulukkoina. Olen pitänyt kirjaa vapaaehtoisten päivystysmääristä,  ja myös omastani. 700. päivystykseni osui toukokuun alkuun. Se sai aikaan ryntäyksen päivystämään ja meitä olikin iso joukko paikalla. Siksi myös tukikohtamme oli poikkeuksellisesti Mikaelinkirkolla. Keskusteluja ja muita toimenpiteitä oli illan aikana noin 90.





















 
6. ÄITIENPÄIVÄLOUNASTA  olemme järjestäneet Itä-Helsingin Saappaan Tuki ry:n toimesta pitkälti yli neljännesvuosisadan ajan. Se on monille alueen asukkaille perinne, osa on käynyt ruokailemassa vuosittain aivan alusta asti. Herkullisen ruoan lisäksi luvassa on aina ollut myös elävää musiikkia. Tilastonäkökulmasta voisi todeta, että ruokailijoita on tänä aikana käynyt noin 4000, ellei jopa enemmänkin. Vuonna 2018 ruokailijoita oli aikalailla normaali määrä eli noin 150. Tapahtuma on tukiyhdistyksen vuoden tärkein varainkeruutapahtuma, mutta sen merkitys on huomattavasti moniulotteisempi ja laajempi kuin taloudellisen voiton maksimoiminen. Se on osa alueellista kulttuuritoimintaa. Kiitos keittiömestari Ami Lainelalle ja toiselle pääkokille Jukka Ojaselle tämän perinteen aloittamisesta ja pyörittämisestä kaikkien näiden vuosien ajan!

Itä-Helsingin Saappaan Tuki ry. on pieni kannatusyhdistys, jonka pyörittämä rahamäärä on vaatimaton ja menee hyvään tarkoitukseen. Yhdistys ottaa mielellään vastaan lahjoituksia ja kannatusjäseniä.


7. KOULUJEN PÄÄTÖSPÄIVÄN päivystys oli harvinaisen hiljainen. Uutisoinnin mukaan monella paikkakunnalla oli ollut vilkasta ja sekä poliisi että pelastuslaitoksen henkilökunta kovin työllistettyjä, mutta meillä sellaista ei näkynyt. Yhteensä saimme raporttiin 24 toimenpidettä. Kohtaamamme ihmiset olivat kuitenkin pääosin mukavalla mielellä ja se tarttui myös meihin.















8. PROVINSSISSA olimme toista kertaa peräkkäin paikallisen Saappaan kutsumana. Olemme kyllä aikaisemminkin olleet mukana, mutta silloin minimimiehityksellä. Nyt joukkomme oli viiden hengen suuruinen. Tällä kertaa järjestelyt olivat sellaiset, että pääsimme oikeasti tekemään töitä päihtyneiden kanssa. Selviämisteltta oli nimittäin saapasporukan vastuulla. Valtaosa asiakkaista oli keski-ikäisiä miehiä, joka ei yleensä ole saapaslaisten ensisijainen kohderyhmä. Muutenkin saimme huomata erilaisen toimintakulttuurin suhteessa päihteiden käyttöön, varsinkin nuorten kohdalla. Poliisin toimintatapa oli selvästi sallivampi kuin mihin olemme pääkaupunkiseudulla tottuneet. Syinä todennäköisesti poliisin resurssien vähäisyys ja erilainen toimintakulttuuri suhteessa alkoholiin. Kovin hyvä maku yhteistyöstä paikallisen saapasporukan ja muiden toimijoiden kanssa meille jäi. Vaikka päivystysrupeama olikin fyysisesti raskas, tulemme mielellämme tänä vuonna uudestaan!


9. ILOSAARIROCKIN festarimeiningeissä olimme ensimmäistä kertaa. Järjestelyt ja Saappaan rooli olivat toisenlaiset kuin Provinssissa. Tehtävämme yhdessä Joensuun ja Kajaanin saapasryhmän kanssa oli päivystää festarialueen ulkopuolella. Tämä tarkoitti sitä, että konkreettisia avun antamisen tilanteita oli vähän, mutta toisaalta saimme olla tekemisissä pääasiassa juuri ensisijaisen kohderyhmämme eli nuorten kanssa. Hienointa tällaisissa yhteispäivystyksissä on se yhteenkuuluvuuden tunne, joka ensimetreistä alkaen leimaa yhdessä tekemistä. Kiitos jokaiselle mukana olleelle!


10. PIISPA osallistui päivystykseemme 10. elokuuta. Etukäteen jännitimme asiaa jonkin verran, olihan tilanne uusi emmekä tunteneet piispaa siinä määrin, että olisimme osanneet varautua kovin hyvin. Oli paljon kysymysmerkkejä. Onko piispa pukeutunut viralliseen asuunsa, kohtaammeko nuoria illan aikana ja millaiset piispan vuorovaikutustaidot suhteessa nuoriin ovat? No, kaikki sujui mielestämme kympin arvoisesti. Piispa oli rento ja osasi olla hyvin luontevasti yhteydessä kohtaamiimme nuoriin. Lisäksi illan aikana tuli myös tilanne, jossa tarvittiin konkreettista apuamme, joten piispa sai hyvän ja totuudenmukaisen kuvan toiminnastamme. Kiitos mukanaolosta Teemu-piispa!


11. WEEKEND oli ensimmäistä kertaa Hietaniemen uimarannan alueella. Tapahtuma oli myös laajentunut kolmipäiväiseksi. Paljon erilaisia asioita oli saatu mahdutettua pienelle alueelle. Tunnelma oli hyvä. Festivaalivieraita oli yhteensä 75 000.

Automme, joka toimi kuljetusyksikkönä, parkkeerattiin huoltoportin kupeeseen. Järjestelyt sujuivat riittävän hyvin, vaikka aika ahdasta ajoittain olikin. Yhteistyö Snellun kanssa oli mutkatonta. Oman ryhmämme osalta asiakasmäärä oli 157. Heistä 90 oli päihtyneitä. Erilaisia kuljetuksia autolla oli 16. Paljon mukavia kohtaamisia, osa niistä jäi merkitsemättä paperille, mutta mieliin ne jäivät. Tänä vuonna Weekend tulee olemaan taas kaksipäiväinen ja ajankohtakin on siirtynyt heinäkuun puoleen väliin.




12. PARTAHARJUN valtakunnallisen saapastapaamisen järjestelyt olivat tällä kertaa helsinkiläisten ryhmien eli Snellun ja meidän vastuulla. Palaveerasimme useamman kerran ja jatkoimme ideointia somen kautta. Lopputulos oli onnistunut sekä oman välittömän kokemuksemme että saadun palautteen perusteella. On kyllä hämmästyttävää, kuinka vaivattomasti yhteys saapaslaisten välille syntyy, riippumatta siitä, mistäpäin Suomea olet paikalle tullut. Kiitos Snellu ja kiitos osallistujat, syksyllä näemme taas!



13. HATTULAN SAAPPAAN 10-JUHLAT pidettiin lokakuussa. Oli hienoa olla mukana juhlissa. Tunnelma oli juhlava, mutta samalla myös rento. Perjantaina toteutettiin yhteispäivystys, lauantaina oli saapaslaisten oma juhla ja sunnuntaina messu. Lauantain juhlatilaisuudessa kuultiin asiaan kuuluva juhlapuhe ja pari muutakin puheenvuoroa. Ansiomerkkejä luovutettiin ja musiikkia kuunneltiin siihen itsekin osallistuen. Kiitos Yhden Joukon yhtyeelle ja upeaa jatkoa Hattulan saapasryhmälle!




















14. Saapaskurssimme jäi siis tällä kertaa toteutumatta. Pidimme silti SYKSYN LEIRIN Kellokoskella Ideoimme koulutuskuvioita ja päädyimme jatkossa kokeilemaan lyhyempää kurssia. Poikkeuksellisesti, jotta saisimme pian uutta verta, halusimme aloittaa seuraavan kurssin jo tammikuussa, vaikka se onkin osittain päällekkäin Snellun kurssin kanssa. Jatkossa pysymme kuitenkin tutussa vuosikalenterissa eli Itä-Helsingin kurssi alkaa syksyllä ja Snellun kevätkaudella. Saimme myös idean tehdä lyhyitä saapasvideoita, joiden avulla pyrimme herättämään toiminnasta mahdollisesti kiinnostuneiden mielenkiinnon ja huomion.



















15. SYKSYN SUURPÄIVYSTYS oli spontaani, etukäteen suunnittelematon. Ehkäpä huoleni siitä, että päivystysmäärät olivat vähentyneet ja samoin aktiivisten päivystäjien määrä, aikaansai vapaaehtoisten vyöryn tähän päivystykseen. Meitä oli yhteensä 17, millä luvulla päivystys nousee suurimpien joukkoon, jos poisluetaan muiden ryhmien kanssa tapahtuneet yhteispäivystykset. Raporttilomakkeen mukaan kohtaamisia oli 77 henkilön kanssa.















16. VUODEN SAAPAS -palkinto ja neljä Saappaan neuvottelukunnan myöntämää kunniakirjaa hopeisine ansiomerkkeineen jaettiin kymmenen vuoden vapaaehtoistyöstä saapastoiminnassa marraskuun lopulla saapaskokouksessa. Kymmenen vuotta on merkittävä aika sitoutumista. Onneksi olkoon ja kiitos Päivi, Tinja, Saana, Emilia ja Pasi!




























































KIITOS kaikille saapasvapaaehtoisille, yhteistyökumppaneille, toimintaamme tukeneille ja fb-sivun yli 1200:lle tykkääjälle. Teidän tukenne ja antamanne arvostus tätä toimintaa kohtaan saa meidät jatkossakin yrittämään parhaamme nuorten eteen. Hyvää alkanutta vuotta 2019, olkoon se onnellista aikaa!

Ps. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan saapastoimintaan, olet tervetullut 17.1. alkavalle kurssille! Lisätietoa löydät fb-sivulta Itä-Helsingin Saapas.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti