torstai 14. maaliskuuta 2024

NYTKÖ SITÄ OLLAAN SITTEN KIRJAILIJA?

Tänään salilla hetken istahdettuani, kysyi yksi tutuista salikävijöistä, että mitä mietit, seuraavaa kirjaako? No en sitä miettinyt, yritin hengähtää ennen seuraavaa sarjaa.

Kaksi kirjaa olen kirjoittanut ja jotakin muutakin. Pidän kirjoittamisesta, mutta en kuitenkaan kehtaa kutsua itseäni kirjailijaksi. Toki riippuu siitä, miten asia määritellään. En koe olevani erityisen lahjakas kirjoittaja, se on enemmänkin tapa ilmaista ajatuksiani ja tuntemuksiani. Samalla tavoin kuin musiikin tekeminen. En ole puhujana mikään verbaalikko, tarvitsen aikaa pukea sanoiksi ajatukseni, siksi kirjoittaminen on siihen sopiva tapa.


Kirja nimeltä SAAPASÄIJÄ on nyt valmis. Sain koekappaleen käsiini muutama päivä sitten ja sellaiselta se näyttää kuin pitikin. Mutta minkä takia päädyin kirjoittamaan tämän kirjan?


Viimeinen työvuosi oli itselleni raskas. Ei fyysisesti, mutta henkisesti. Se sai aikaan valinnan siirtyä pois työelämästä. Kyseessä ei ollut kuitenkaan helppo päätös. 38 vuoden työurasta luopuminen oli iso muutos. Se pisti pohtimaan, kuka olen ja mitä olen mahdollisesti saanut aikaan. Sen vuoksi ryhdyin kirjaamaan asioita ylös ja jossain vaiheessa se johti ajatukseen kirjasta. 


Kirjoitusprosessi kesti hieman yli vuoden. Se oli työläs ja samalla hyvää tekevä prosessi. Se auttoi löytämään tasapainon ja uudenlaisen näkökulman elämään. Tässä kohtaa olen hyvillä mielin ja tyytyväinen siihen, että kirja on valmis. Se ei ole täydellinen, matkan varrella tuli koko ajan mieleen uusia asioita ja näkökulmia, mutta oli pakko jossain vaiheessa laittaa asioille piste ja hyväksyä se, että jotain jäi kertomatta ja jotain tuli kerrottua liian suppeasta näkökulmasta.


Kirja on hyvin henkilökohtainen, se ei edusta yleistä kirkon työntekijän tai saapasohjaajan ajattelua. Ainakaan sellainen ei ole ollut lähtökohtanani. Tämä on täysin omakohtaisista kokemuksista ja ajattelusta nousevaa yhteenvetoa työurastani ja siitä, mikä siinä on itselleni ollut tärkeää ja olennaista. Kerron myös rehellisesti oman näkökulmani asioihin, osittain myös tavalla, jota en työsuhteessa ollessani syystä ja toisesta halunnut tehdä. En ole tahtonut kaunistella asioita. Koen, että se on oikein myös lukijaa kohtaan. Uskoakseni tämä kirja avaa paljon uutta persoonastani, jos sellainen nyt jotakuta sattuu kiinnostamaan.


Huumorin ystävät joutuvat valitettavasti pettymään. Kirja ja sen teksti on hyvin asiapitoista. Vain minut paremmin tuntevat voivat löytää muutamasta kohdasta huumorin pilke silmäkulmassa kirjoitettuja lakonisia tokaisuja.


Jouduin kirjan perustietoja määritellessäni pohdiskelemaan, onko kyseessä oppikirja, muistelmateos, elämänkerta, työhistoriikki, uskonnollinen kirja vai jotakin muuta? Luulen, että pieni ripaus noista kaikista on mukana. Vaikka käyn asioita läpi ensisijaisesti saapastoiminnan näkökulmasta, sisältyy kirjaan muitakin teemoja. Olen sijoittanut mukaan myös vapaaehtoisten ajatuksia ja kommentteja, koska heidän näkökulmansa on erilainen kuin omani. Olen myös pyytänyt muutamilta kollegoilta tarkennuksia ja täydennyksiä omiin tietoihini ja käsityksiini. Ehkä se laajentaa kokonaiskuvaa. Faktojen osalta olen pyrkinyt totuudenmukaisuuteen, mutta jos virheitä on tullut, toivon ettei se kohtuuttomasti häiritse lukemista. Muisti on aina valikoiva, siksi voi olla, että jonkun toisen näkökulma tai muistikuva voi poiketa omastani.


Kirjan julkistamistilaisuus on sunnuntaina 7.4. klo 14 Matteuksen kirkolla Saappaan tilassa. Kirjaa voi tilata verkkokirjakauppojen kautta tai mennä kirjakauppaan ja tehdä tilaus sieltä. Kirjapaino on Bod eli kirjoja painetaan pääasiassa tilausten pohjalta. Muutaman kappaleen pyrin itse tuomaan julkistamistilaisuuteen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti