sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Nolo foobikko

Olen koko ikäni, tai ainakin niin kauan kuin muistan, kammonnut korkeita paikkoja. Olen siis selkeästi akrofoobikko. Korkean paikan kammo on yksi yleisimpiä, ellei yleisin, neuroottinen häiriö. Kyseessä on hallitsematon pelko, jolle on ominaista se, että se liittyy tiettyyn tilanteeseen tai kohteeseen, johtaa tilanteen tai kohteen välttämiseen ja rajoittaa henkilön normaalia elämää. Korkean paikan kammon otaksutaan juontavan juurensa ihmisen esivanhempien vaistomaisesta pelosta pudota korkealta ja loukata itsensä.

Tukea olettamukselle, jonka mukaan korkean paikan kammo on ainakin jossain määrin synnynnäinen ominaisuus, antavat tutkimukset, joissa juuri konttaamaan oppineet vauvat pantiin istumaan kaksiosaiselle pöydälle. Pöydän toisen puolen pintana oli läpinäkyvä lasilevy. Vauvojen teki yleensä kovasti mieli kontata lasilevyn ääressä istuvan äitinsä luokse, mutta kun he siirtyivät puupinnalta lasipinnalle, he havaitsivat olevansa korkealla ja säikähtivät. Pelkkä putoamisen pelko sai heidät pysähtymään, vaikka todellista vaaraa ei ollut.

Aikuisena miehenä on ollut noloa tunnustaa kammoavansa korkeita paikkoja. Vielä nolompaa on myöntää kärsivänsä ainakin jossain määrin myös araknofobiasta. Se onneksi on relatiivista eli riippuu hämähäkin koosta. Aikamoinen painajainen olisi, jos vastaan tulisi esim. lintuhämähäkki tai musta leski. Juoksisin kovaa, jos kykenisin. Toinen vaihtoehto, vielä pelottavampi, on se että jähmettyisin kauhusta paikalleni. Tätä pelko en kuitenkaan myönnä kenellekään, älä sinäkään lukijani paljasta sitä muille.

Tieto siitä, että fobiat ovat ainakin jossain määrin synnynnäisiä ominaisuuksia, on helpottava, vaikka ei se pelkoa mihinkään poista. Se ei kuitenkaan ole itse aiheutettua tai sinänsä omaa heikkouttani, vaan asia, jolle en voi juurikaan mitään. Tämä pätee ainakin korkean paikan kammon suhteen. Osa fobioista voi pohjautua omaan traumaattiseen tai ainakin pelottavaan todelliseen kokemukseen, jonka johdosta on alkanut pelkäämään kyseistä asiaa. Tällainen voi olla esimerkiksi pelko koiria kohtaan. Jos sinua on pienenä koira purrut tai edes pahasti pelästyttänyt, voi siitä syntyä aikuisuuteen asti seuraava pelkotila koirien lähettyvillä. Tällaisia fobioita voidaan yrittää helpottaa erilaisilla terapioilla ja siedätyshoidoilla. Aika hyviä tuloksia niillä lienee saavutettu.



Muistan vuosia sitten mieliinpainuvan henkilökohtaisen kokemuksen omiin pelkoihini liittyen. Olimme saapasporukalla seinäkiipeilemässä Tampereella. Hyvin tietoisena omasta fobiastani halusin kokeilla kiipeilyä. Suhteellisen hyväkuntoisena koin kiipeämisen mieluisana fyysisenä testinä henkisen haasteen ohella. Itse kiipeäminen noin kymmenen metrin korkeuteen ei ollut minkäänlainen koettelemus. Vasta pari metriä ennen kattoa vilkaisin alas ja siinä vaiheessa iski pelko päälle. Halusin saman tien alas. Tiesin toki, etten voi millään pudota, koska olin köyden varassa ja toisessa päässä alhaalla seisoi tuttu mies, johon luotin ilman minkäänlaista epäilystä. Mutta kyse ei ollut millään lailla järkiperäisestä asiasta, vaan nimenomaan neuroottisesta, vaikeasti hallittavasta häiriöstä. Oli kuitenkin suuri voitto, tai ainakin askel siihen suuntaan, kun sain laskeutuessani kokemuksen, nimenomaan  kokemuksen, siitä etten voi pudota. Sen ansioista uskaltauduin hetken päästä kokeilemaan uudestaan ja tällä kertaa kiipesin aivan loppuun saakka ilman vaikeuksia. Se oli upea ja opettava kokemus. Sain ainakin pienen otteen tähän häpeälliseksi kokemaani ”heikkouteeni”.

Edelleenkin korkeat paikat ovat pelottavia. Autolla ajaminen on itselleni helppoa ja usein jopa mukavaa, kunhan ei tarvitse kokea kovin suuria korkeuseroja. Jyrkät ja suuret pudotukset ovat epämiellyttäviä, kuten korkeat sillat. Nuorena poikana muistan esimerkiksi Norjan matkalla, kuinka jo etukäteen jännitin Hammerfestiin johtavan sillan ylittämistä. Eikä se jännitys ole mihinkään häipynyt tai haalistunut. Curacaossa on pääkaupungissa Willemstadissa Pundan ja Otrobandan välisen St. Annan lahden yli johtavan Kuningatar Julianan sillan ylittäminen edelleen suuri ja pelottava haaste. Toisinaan se on vain tehtävä pelosta huolimatta.

Jotain samaa oli myös Eiffelin tornin kohdalla. Kun nuorena opiskelijana ulkomaanharjoittelujaksoni yhteydessä tein Rotterdamista viikonloppumatkan Pariisiin, olihan sitä toki käytävä myös Eiffelin tornissa. Pelotti, mutta koin, että kun tänne asti on tultu, on jotenkin hoidettava asia kunnialla loppuun saakka.


Vaikka edelleen koen ajoittain nolona myöntää omaavani fobioita, lienen hieman enemmän sinut niiden kanssa kuin nuorempana. Ymmärrykseni on lisääntynyt ja ehkä myös olen valmiimpi antamaan itselleni anteeksi tällaisia heikkouksina pitämiäni ominaisuuksia. En ole täydellinen, useimmiten kovin kaukana siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti