sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kuulokekansa

Viimeksi matkustaessani metrolla keskustaan jäin pohtimaan ilmiötä, joka nykyään on aivan arkipäivää. Valtaosa matkustajista istui kännykkä kädessään ja kuulokkeet korvillaan. Niin nuoret kuin vanhemmatkin olivat lähes kuin samasta puusta veistettyjä. Sama ilmiö näkyy myös kuntosalilla. Kovin monet treenaavat kuulokkeet korvilla. Ensimäinen mielikuva itselleni on se, että jokainen haluaa vetäytyä sisäiseen maailmaansa ja välttyä kohtaamasta muita. Kännykkä ja kuulokkeet antavat vetäytymiseen ja muiden välttelyyn hyvän luvan. Ehkä kyse on kuitenkin myös jostakin muusta.

Maailma on muuttunut. Sosiaalinen media koukuttaa, mutta useat kuuntelevat myös musiikkia. Musiikin tarjonta on kasvanut ja ennen kaikkea muuttanut muotoaan. Enää ei osteta cd-levyjä samaan malliin kuin vielä muutama vuosi sitten. Musiikkia kuunnellaan Spotifyn, Apple Musicin tai vastaavan kautta. Oman nuoruuteni LP-levyt ja kasetit ovat jo muinaishistoriaa. Paitsi, että älppärit ovat tulleet takaisin. Erikoinen retrotempaus. Tosin asialle vihkiintyneet väittävät, että musiikki on silloin aidompaa eikä niin kliinistä kuin esim. cd-levyjen kautta.


Musiikilla on ollut suuri merkitys ihmisten elämässä varmaankin lähes koko ihmiskunnan historian ajan. Se koskettaa ihmistä syvemmältä kuin sanat. Se saa suoraan yhteyden ihmisen tunnekeskukseen. Musiikilla on usein myös tärkeä symboliarvo joko historian kautta tai ihmisen itse luomana johonkin muistoon tai kokemukseen liittyen.


Nuorille musiikki on erityisen merkityksellinen omien tuntojen purkamiseen, mielialojen ja ajatusten selkiyttämiseen ja tunnelman luomiseen. Sen huomaa hyvin ripareilla. Veisujen suosio ja yhdessä laulamisen into kertovat siitä.


Itselläni musiikki, varsinkin instrumentaalinen, vie sielun matkalle tuntemattomaan, joka kerta erilaiselle, vaikka musiikki olisi sama. Liekö kyse oman mielikuvituksen voimasta tai herkkyydestä reagoida  musiikkiin ja visualisoida se.


Musiikkia käytettään myös terapiassa. Itse asiassa musiikkiterapia on erittäin toimivaksi todettu. Se on jo pitkään ollut tärkeä kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa käytetään musiikin eri elementtejä vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Sitä voidaan käyttää sekä kokonaishoidon osana muiden hoitomuotojen rinnalla että pääasiallisena hoitomuotona. Musiikkiterapialla voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia sekä fyysisten että psyykkisten oireiden ja sairauksien hoidossa. Musiikkiterapia soveltuu lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille.


Musiikkiterapiassa asiakkaalta ei edellytetä musiikillisia taitoja. Musiikki on väline, ei itsetarkoitus. Musiikkiterapian menetelmiä ovat mm. musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen, improvisointi, liikkuminen musiikin mukaan, laulujen tekeminen, musiikkimaalaus ja fysioakustinen

Musiikissa on paljon mahdollisuuksia. Musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Sen keinoin voidaan sekä paljastaa että parantaa. Musiikin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita turvallisesti, symbolisen etäisyyden päässä. Musiikki saa aikaan vuorovaikutusta, se antaa esteettisiä kokemuksia ja tuottaa mielihyvää. Musiikilla on myös todettu olevan fysiologisia vaikutuksia. Sen avulla voidaan stimuloida tai rauhoittaa. Musiikkia käytetään hyväksi myös kivun hoidossa.


Eräs kurssikavereistani suoritti opiskeluun liittyvän harjoittelujaksonsa musiikkiterapiassa ja innostui siitä niin paljon, että jatkoi valmistuttuaan opiskeluaan musiikkiterapian parissa. Siitä tulikin hänelle elämänura.


Muistan kyllä omasta nuoruudestani, kuinka musiikki, varsinkin kitarapohjainen, oli tärkeää opetellessani itse soittamaan. Samoja levyjä tuli kuunneltua lukemattomia kertoja. Varsinkin Hurraganesin levyt olivat kovassa käytössä Beatlesin ohella.


Tämän päivän musiikissa on paljon sellaisia piirteitä, jotka eivät aukea itselleni. En saa siitä otetta enkä useimmiten pääse minkäänlaiselle sielunmatkalle. Aidoilla instrumenteilla soitettu musiikki on arvoasteikollani korkealla. Toisaalta olen alkanut ymmärtää myös tietokoneen avulla tehtyä musiikkia. Tämän päivän tekniikka mahdollista musiikin tekemisen myös niille, jota eivät itse hallitse mitään musiikki-instrumentteja. 


Vaikka en ymmärrä tai koe ambitioita kaikkeen tämän päivän musiikkia kohtaan, en silti väheksy millään lailla sen korvaamatonta merkitystä niille, joita se koskettaa tavalla tai toisella. Se auttaa irtautumaan arkipäivän haasteista ja stressitiloista, Se voi varmasti olla myös väline parantumiseen tai vaikeista hetkistä selviytymiseen, ainakin jos sen rinnalla on mahdollisuus jakaa asioita luotettavan ihmisen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti