sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Kohtaamisia kesäisenä perjantai-iltana

Lähestyimme isoa nuorisojoukkoa. Vastaan tuli humalainen nuori mies, joka ensi töikseen totesi ”te tulitte pilaamaan nuorten illan! Menkää pois!” ”Millä lailla me teidän iltanne pilataan?” ”No, te soitatte poliisit paikalle ja sitten kaikki on piloilla!” ”No, meidän ykköstehtävänä ei ole soittaa poliiseja paikalle aina, kun näemme nuoria” ”Ai jaa, no sittenhän te ootte saatanan hyvää porukkaa! Hei kaverit, nää on saatanan hyvää porukkaa!”

”Hei äijä, mä haluun jutella sun kanssa!”  Tällainen huuto kaikui nuorisojoukosta, joka istui oluet käsissään rantakalliolla. Huutaja oli noin 17-vuotias tyttö. ”Eiks oo niin, että te ootte kattomassa, että nuorilla on asiat hyvin?”, hän jatkoi, kun saavuin paikalle. ”Kyllä, just siitä on kyse, hyvin tiesit”, vastasin tytölle. ”Te teette vitun hyvää työtä!”, hän vielä kommentoi.

”Palveluoperaatio Saapas, mikä se on?” Ollaan katsomassa, että nuorilla on asiat hyvin ja tarvittaessa jeesataan” ”Ai jaa, sehän on tosi hyvä juttu. Onks tää joku uus juttu, kun mä en oo siitä ennen kuullu?” ” No ei ole kyllä uusi juttu. Vuodesta 1972 sitä on tehty ja mäkin oon tehnyt tätä työtä jo 32 vuotta” "Ai, ihme kun mä en oo siitä ennen kuullu. Mut kuulostaa tosi hyvältä asialta.” ” Kiitos, kyllä tää on meidänkin mielestä tärkeä asia. Mutta me jatketaan matkaa, pitää käydä tsekkaamassa, millainen meininki muilla on. Mukavaa iltaa teille!” ”Kiitos, kivaa iltaa teillekin!"

"Hei Kassu, miten menee?" "Kiitos, oikein hyvin, entä sulla?" "Kivasti. Ollaan kavereiden kanssa iltaa viettämässä".

Isomman nuorisojoukon takana istui muutama hieman vanhempi nuori. Heistä osa oli ollut riparillani.  Yksi nuorista aloitti keskustelun: "Hei Juha, mitä kuuluu?" Kiitos, ihan hyvää. Millainen meininki teillä on?" "Lepposa. Katellaan tästä vähän kauempaa, kun juniorit juhlii. Mukavaa, kun on hyvät kelit!" "Niinhän se on. Kyllä tätä on pitkään talvella odoteltu. Teillä näyttää asiat olevan hyvällä mallilla." "Jep, chillaillaan tässä ja otetaan iisisti." "Hienoa. Pitäkää huolta toisistanne!" "Niin me aina tehään. Kiitos, kun te huolehditte nuorista!"  "Kiitos kiitos! Nähdään!"

Mahtuihan iltaan samalle paikalle myös syvällisempi keskustelu nuoren tytön kanssa, mutta siitä ja sen sisällöstä en voi tässä yhteydessä kertoa sen enempää. Paljon muutakin tapahtui illan aikana. Hyvä mieli jäi kesäisestä illasta. Nuoruus on vain kerran. Elämässä tulee löytää syitä nauttia ja olla onnellinen ja sen tämän illan nuoret olivat hyvin oivaltaneet. Vaikka muutamalla oli todennäköisesti aiottua vahvempi humalatila, nuoret pitivät huolta toisistaan. Hienoa!

Jäi myös vahva kokemus siitä, että työmme on arvokasta ja se on kantanut hedelmää. Joka vuosi ilmaantuu kuitenkin kaduille uusia nuoria, emme voi jäädä sen varaan, ettei meitä enää tarvittaisi. Ja mielellämme olemme läsnä siellä, missä nuoria liikkuu. Siellä, missä nuoret etsivät rajojaan ja tietään kohti omaa aikuisuuttaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti