sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Koulu päättyy, uusi elämä alkaa?

Kouluvuosi on useimmilla nuorilla päättynyt. Joillekin se merkitsee kesäloman alkua, toisille työelämään siirtymistä joko kesän ajaksi tai kokonaan. Monille se tarkoittaa myös uuden elämänvaiheen alkua. Vaikka koulun loppumista on odotettu, voi askeleessa työelämään, uuteen opiskelupaikkaan tai aikuisten maailmaan olla omat haasteensa. Se mikä on kauempaa näyttänyt ruusuiselta, ei aina olekaan ihan sitä.

Koulu on monen nuoren ajatuksissa se välttämätön paha. Se on vaihe, joka on käytävä elämässä läpi päästäkseen eteenpäin seuraavaan opiskelu- tai työpaikkaan ehkä pitkäaikaistenkin tavoitteiden saavuttamiseksi. On myös niitä nuoria, jotka eivät näe koulunkäynnillä olevan mitään muuta merkitystä kuin aikuismaailman ja yhteiskunnan määräämän rangaistuksen, joka on vain kärsittävä. Sen jälkeen alkaa vapaus.

Kouluaika on sekä ajallisesti että kokemuksellisesti erittäin merkittävä elämän jakso. Siihen liittyy onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia. Siihen kuuluu tärkeitä kaveruus- ja ystävyyssuhteita. On myös niitä, joille koulu on jopa traumaattisten kokemusten paikka. Sen vaikutukset voivat kestää kenties loppuelämän ajan. Kiusatuksi joutumisen kokemuksia kantaa mukanaan ja ne vaikuttavat valitettavan moniin loppuelämän valintoihin ja käyttäytymismalleihin. Oma koulunkäyntini oli kovin takkuista, motivaatiota ei tahtonut millään löytyä. Jouduin tuplaamaan eli jäämään luokalle kahteen kertaan, viihdyin enemmän muualla kuin koulussa. Myöhemmin olen kantanut syyllisyyden taakkaa huonosta menestyksestäni sekä tietoisissa ajatuksissani että varsinkin yöunissa lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Kyllä, luit oikein, kolmenkymmenen vuoden ajan. Vasta kymmenkunta vuotta sitten asia lakkasi vaivaamasta minua.  Joten tiedän, että olankohautuksella kuitatut sanat "kyllä se sitä pian ohi menee", eivät ole aina lähellekään totta.

Koulunkäynnin traumat voivat näkyä myös muulla tavoin. Muistan vuosia sitten, kun koulujen päätösoperaatiossa saapaspäivystyksessä näimme muutaman yläkoululaisen hakkaavan sijaisopettajansa Espalla. Rumaa katsottavaa. Nuori sijaisope oli sen jälkeen täysin pois tolaltaan. Toivottavasti hän on myöhemmin kuitenkin toipunut siitä.

Koulujen päätöspäivänä suurin osa vastaan tulevista nuorista oli kuitenkin hyvillä mielin, etten sanoisi jopa riemuissaan. Se tuntuu myös meistä saapasauttajista hyvältä, iloa ja onnellista mieltä on monesti liian vähän elämässämme.

Kävin ennen päivystystä onnittelemassa muutamaa valmistunutta. Tein sen mielelläni ja olin myös iloinen siitä, että olin saanut kutsun juhlahetkeen. Arvostan sitä, kiitos hyvät nuoret.

Onnittelut sinulle valmistunut. Olet tehnyt hyvän ja arvokkaan työn. Kiitä itseäsi ja niitä, joille kiitos kuuluu. Jotain on nyt jäänyt taakse, edessä odottavat uudet haasteet. Rohkeutta niihin. Älä koskaan unohda toivon näkökulmaa, sillä se kannattelee elämää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti