tiistai 21. maaliskuuta 2023

OTE 2 TULEVASTA KIRJASTA

Miten Itä-Helsingin saapastoiminta sai alkunsa?

Snellun 50-v. historiikissa ”Selviämistarinoita” kerrotaan itähelsinkiläisen saapastoiminnan synnystä seuraavasti: 

”Esimerkkinä työn viemisestä seurakuntiin käy hyvin Mellunkylän saappaan synty. Aluksi Saapas-päivystystä Itä-Helsingissä organisoitiin Itä-Snellusta käsin. Kun Mellunkylään tuli erityisnuorisotyönohjaajan virka, Rakemaa ja Mäkinen houkuttelivat virkaan valitun Juha Kasarin mukaan keskiviikkoisin päivystäviin partioihin. Pian Kasari kokosi Mellunkylään oman Saapasryhmän, jonka toiminta käynnistyi Snellun tarvikkeilla. Lopulta koko päivystäminen idässä jäi Mellunkylän Saappaan vastuulle.” (Kaartinen 2017)

 

Edellä oleva teksti kuvaa Snellun näkemystä toiminnan alusta ja suurin piirtein se vastaa myös omaani. En tosin muista keskiviikkopäivystyksiä, mutta se ei tarkoita, ettenkö olisi sellaisiin osallistunut. Pieni asiavirhe on se, että kyseessä oli diakonian, ei erityisnuorisotyönohjaajan virka. Toki työalanani oli erityisnuorisotyö, joten ei se paljon pieleen mennyt.

 

Mellunkylän Saappaan 20-v. historiikin tekijä Sari Landin kirjoitti seuraavasti:

 

”Helsingissä Saappaan toiminta alkoi 1970-luvulla Snellun eli Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskuksen toimesta. Aluksi toiminta painottui festivaalipäivystyksiin. Syksyllä 1983 alkoivat säännölliset perjantai-iltojen päivystykset. Helsingin kokoisessa kaupungissa kaduilla riitti Saappaalle töitä, ja Snellu partioi pääasiassa keskustan alueella.   Itä-Helsingin alueen asukasmäärä kasvoi voimakkaan rakentamisen myötä runsaasti vuosittain, ja alueen kaduilla liikkui paljon nuoria. Vuoden 1986 alussa Mellunkylän seurakunnan erityisnuorisotyöntekijäksi valittiin seurakuntakuraattorin koulutuksen saanut Juha Kasari eli Kassu. Seurakunnan nuorten joukossa oli Snellun saapaskurssin käyneitä ja heitä kiinnosti Saapas-toiminnan aloittaminen Mellunkylän seurakunnan ja Itä-Helsingin alueella. Seurakunnassa ideaa pidettiin hyvänä, ja valmistelut toiminnan aloittamiseksi aloitettiin.

 

Maaliskuun alussa vuonna 1986 Mellunkylän oma Saapas-ryhmä aloitti toimintansa Kassun johdolla, ja oli siis ensimmäinen paikallisseurakunnan Saapas-ryhmä Helsingissä. Kokoontumispaikkana oli nuorisotyön tila Kaarikujalla ja sieltä siis lähdettiin lauantai-iltaisin kiertelemään Itä-Helsinkiä. Omaa autoa ei ollut, joten päivystykset hoidettiin Snellun autolla.” (Landin 2006)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti