tiistai 14. maaliskuuta 2023

VOIKO STRESSISTÄ PÄÄSTÄ EROON?

Aika usein joku kollega tai joukkuueeseen tuntemani ihminen joko kertoo olevansa stressaantunut tai vaikka ei ääneen sitä sanoisi, se näkyy selvästi ulospäin. Mutta mitä stressi oikeastaan on?

Verkossa oleva Terveyskirjasto määrittelee stressin seuraavasti: ”Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät. Monet tutkijat uskovat, että miltei mikä tahansa myönteinen tai kielteinen muutos voi vaikuttaa yksilöön stressaavasti. Mikään ärsyke ei sinänsä stressaa, vaan reaktio riippuu paljon yksilön vastustus- ja sietokyvystä, erityisesti näkökulmista ja asenteista. Filosofi Epiktetos sanoi: "Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä, vaan meidän käsityksemme niistä."

Helposti voi ajatella, että stressi on vain modernin yhteiskunnan tuote, mutta eihän se oikeasti ole niin. Vaikka elämä on ennen ollut erilaista, aina on riittänyt stressin aiheita. Jo esihistoriassa ihmiset stressasivat esimerkiksi ruoan hankinnasta, ihmissuhteista, turvallisuudestaan. Jne.

Stressi on luonnollinen osa elämää, mutta se vaatii vastapainokseen lepoa ja palautumista. 


Kaikki stressi ei ole haitallista. Keskeistä on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa. Määräaikaista stressiä ihminen kestää paljon paremmin. Lyhytaikainen stressi ei yleensä aiheuta ongelmia – se saa ihmiset tekemään parhaansa. 

On laadittu stressipistetaulukko siitä, mitkä elämän asiat kaikkein eniten stressaavat ihmisen mieltä.

Ykkösenä on puolison kuolema. Kakkosena on avioero. Läheisen perheenjäsenen kuolema ja oma vakava sairastuminen tai loukkaantuminen ovat listalla korkealla. Myös avioliiton solmiminen saa isot stressipisteet. Lähelle sitä yltää irtisanominen työstä ja sen jälkeen tulee itselleni pian ajankohtainen eläkkeelle siirtyminen. Eli isot elämänmuutokset, olivat ne sitten hyviä tai huonoja, stressaavat meitä.

Jos mennään arkielämään ja stressin myönteisiin vaikutuksiin, niin moni opiskelija ja myös työelämässä oleva sanoo, että deadline on se paras motivaattori. Ilman sitä olisi vaikea saada mitään aikaiseksi. Tunnistan sen erittäin hyvin myös omalla kohdallani ainakin pienten asioiden suhteen. Tekemistä lykkää, kunnes deadline on nurkan takana. Suuremmat asiat stressaavat  enemmän, mutta toisaalta, jos mahdollista, ryhdyn niitä valmistelemaan hyvissä ajoin. Varmaan juuri sen stressin vuoksi. Vaikka ei olisi kiirettä, tekemätön työ ja tuleva haaste painaa mielessä koko ajan, kunnes työ on tehty. Otan haasteita vastaan, mutta samalla stressaan niistä. Pitkään se on ollut kuitenkin myönteisen puolella, mutta ihan viime aikoina olen huomannut haluavani päästä irti stressin tunteesta tai ainakin minimoida se.

Stressin vaikutukset ovat kovin yksilöllisiä. Lista on seuraavanlainen: jännittyneisyys, ärtymys, unihäiriöt, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat, rytmihäiriöt, selkävaivat, toistuvat flunssat, niskakivut, päänsärky jne. Pitkä lista. Jotkut sietävät stressiä paremmin, jotkut huonommin. Olemme kaikki yksilöitä.

Vaikka tuossa totesin olevani kyllästynyt stressin tunteeseen ja haluavani päästä siitä eroon, olen sen verran realisti, että tiedän, ettei ole olemassa täysin stressivapaata elämää. Aina ihmisen eteen tulee asioita, jotka stressaavat. 

Ajattelen, että jokainen pystyy, ainakin toivottavasti, omilla valinnoillaan vaikuttamaan edes osaan stressiä aiheuttavista asioista. Voi pohtia, mitkä asiat ovat omassa elämässäni arvokkaita, onko se, mitä tavoittelen, sen stressin arvoista, mitä se mukanaan tuo. Monesti on, mutta ei varmasti aina.

Stressin vastapainoksi voi myös tehdä sellaisia asioita, jotka edes hetkeksi saavat unohtamaan ne elämän painavat asiat. Etsi sellaisia asioita, jotka tekevät sinulle hyvää, onko se sitten musiikki, ystävien seura, matkustelu, mukavat illanvietot, elokuvissa tai teatterissa käyminen, mitä ikinä. Ne eivät sinänsä saa stressiä aiheuttavia asioita katoamaan, mutta antavat toivottavasti tilaa ottaa etäisyyttä stressaaviun asioihin, kenties saavat voimavaroja kasvamaan tai kenties antavat mahdollisuuden pohtia elämänsä arvokysymyksiä ja valintoja ja sitä kautta voivat muuttaa elämän tilannetta vähemmän stressaavaan suuntaan.

Lopuksi lista netistä löytyvistä ohjeista, miten saada stressi hallintaan.

  1. Tunnista stressi ajoissa
  2. Nuku riittävästi
  3. Syö monipuolisesti
  4. Liiku lempeästi
  5. Jaa ajatuksesi ja huolesi
  6. Tee jotain mielekästä
  7. Vähennä kiirettä ja opettele olemaan läsnä 
  8. Lopeta vatvominen
  9. Tunne itsesi 
  10. Keskity hyvään.

Tarkemmat selitykset edellä oleviin löytyvät itse asiassa Yliopiston Apteekin sivuilta. Mielestäni edellä olevat ovat hyviä ohjeita. Toivottavasti niistä vøi olla jollekulle helpotusta. Onnellisia elämän askeleita!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti