sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Joskus on kiivettävä korkeammalle

Eräässä laulussani sanotaan "joskus on kiivettävä korkeammalle ymmärtääkseen elämästään enemmän". Korkealta näkee kauas. Kokonaisuus hahmottuu erinäköisenä kuin matalalta, maan tasalta. Silloin ei näe eteensä kuin muutaman askeleen verran, paitsi Pohjanmaalla. Kyse on pitkälti samasta asiasta kuin vanhassa viisaudessa "metsää on vaikea nähdä puilta". Liian läheltä on vaikea nähdä koko kuvaa. Lähiarki heikentää kyvyn ymmärtää omaa elämäänsä kokonaisuudessaan. Sitä, mikä siinä on hyvää, mikä ei ja millainen se kokonaisuudessaan on. Pienet pettymykset ja vastoinkäymiset, arjen harmaus saavat helposti koko elämän vaikuttamaan epäonnistuneelta tai tarkoituksettomalta

Irtiotto arjesta voi auttaa saamaan riittävän etäisyyden, jotta osaat nähdä paremmin sen, mistä kaikessa oikein on kyse. Asioiden jakaminen muiden kanssa tuo usein uusia näkökulmia, jolloin valon ja varjon suhteet voivat muuttua. Se voi toki myös auttaa sinua ymmärtämään, millaisia muutoksia tarvitset, jotta olet tyytyväisempi elämääsi.

Irtiotto voi olla matka, se voi olla virkavapaus tai sapattivapaa (jos sellaista enää on olemassa), se voi olla uusi harrastus, jotakin sellaista, joka poikkeaa normaaleista elämän arkikuvioista. Sitä kautta on mahdollisuus nähdä elämäänsä eri suunnasta, eri viitekehyksestä käsin. Myös terapia palvelee samaa tarkoitusta.

Itselleni tämä blogin kirjoittaminen on antanut mahdollisuuden tarkastella ja pohtia omaa ja muiden elämää, elämää yleensäkin, ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Myös musiikin tekemisestä uudelleen innostuminen on palvellut samaa tarkoitusta.

Tarvitseeko sitten jokainen elämälleen irtiottoa? Eikö sitä voi olla tyytyväinen omaan elämäänsä ja arkeensa? Ilman muuta voi. Ajattelen, että onnellisen elämän taustalla on pyrkimys löytää se, mitä olen sisimmässäni ihmisenä ja mitä haluan omalta elämältäni. Joskus se voi onnistua helposti. Asiat lutviutuvat kohdalleen ilman sen suurempia vaikeuksia. Toisaalta ajatukset elämästä ja myös se, mitä siltä haluan, voivat muuttua elämän edetessä. Jossain vaiheessa voi eteen tulla tilanne, jolloin on syystä tai toisesta pysähdyttävä pohtimaan sitä, missä mennään ja onko tämä sellainen elämä, jota tahdon. Se voi edellyttää irtiottoa arjesta. Sitä, että nousee sen yläpuolelle ja katsoo kokonaisuutta kauempaa. Niin, että jopa taivaanranta näkyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti