sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Pulisonkimäki - vai oliko se Partaharju?

Saavuin tänään Partaharjulta Pieksämäeltä kahden saapasvapaaehtoisen kanssa. Siellä järjestettiin perinteinen saapaslaisten valtakunnallinen viikonloppuleiri. Paikalla oli 60 saapasihmistä yhdestätoista ryhmästä eri puolilta valtakuntaa. Hienoa!

On monenlaisia ryhmiä. Poliittisen suuntautumisen, vakaumuksen, maailman parantamisen, henkisyyden kehittämisen tai jonkin muun syyn perusteella syntyneitä. Saappaan taustalla on toki kristillinen ajatusmaailma, mutta kyse ei kuitenkaan ole elämänkatsomusnäkökulmiaan tyrkyttävästä toiminnasta, vaan ennen kaikkea käytännön työstä apua ja tukea tarvitsevien nuorten hyväksi. Oma etu tai tavoitteet ovat toissijaisia. Toimitaan kohdattavan ihmisen ehdoilla, hänen itsemääräämisoikeuttaan ja vapauttaan kunnioittaen, olkoon kyse sitten aikuisesta tai nuoresta. Se on asia, joka itseäni koskettaa yhä yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin on. Jokainen on valinnut tai valitsemassa omaa elämän polkuaan ja hänellä on siihen täysi oikeus.

Toisen ihmisen kunnioittaminen ainutlaatuisena ja arvokkaana ihmisenä on seikka, joka leimaa saapastoimintaa ja se on aina ollut vahvasti läsnä myös Partaharjun kokoontumisissa. Rakkaus ja kohdatuksi tulemisen kokemus lienee jokaisen saapaslaisen taustalla ja se välittyy eteenpäin heidän kohdatessaan muita, näin väitän. Meitä on monenlaisia ja monenikäisiä ihmisiä eri puolilta Suomea. Jokaisella paikkakunnalla on omat juttunsa ja erityispiirteensä, mutta samalla on vahva kokemus siitä, että olemme yhtä. Että olen omieni joukossa.



No, mitä viikonloppu piti sisällään? Monenlaisia kanavia, niin frisbeegolfia, askartelua kuin rentouttavaa venyttelyä. Luento "lasten ja nuorten yksinäisyys - miten Saapas voi auttaa?" oli mielenkiintoinen. Turun yliopiston  apulaisprofessori Niina Junttilan alustus toi uusia näkökulmia pohdittavaksi. Yksinäisyyden kokemus ei ole vain ikävä mielenterveydellinen ja monesti traumatisoiva vamma, vaan se on myös fyysisesti haitallista ihmisen terveydelle.

Lauantai-illan yllätysnumero oli dragshow. En muista, milloin saapaspäivillä olisi ollut niin riemukas tunnelma. Kaikki vaikuttivat nauttivan esityksestä täysin sydämin. Nappiin osunut valinta järjestäjiltä!


Vaikka on tärkeää, että näissä tapaamisissa on jokin teema ja asiantuntijaosio rentouttavan iltaohjelman ja muun yhdessä tekemisen ohella, olennaisinta on kuitenkin toisten kohtaaminen ja se vuorovaikutus, mikä viikonlopun aikana syntyy. Se kantaa pidemmälle kuin mikään tiedollinen aines tai yhteinen hauskanpito, vaikka niillekin on oma tärkeä sijansa. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana tässä perheessä tai yhteisössä, miten sen itsekukin haluaa kokea. Ensi vuonna nähdään, jos Jumala suo!

Ps. Kiitos mukavasta matkaseurasta niin Päivi kuin Lotta kuin myös Aurinkorannikon iloinen saapasväki!

#partaharju #saapas #vapaaehtoistyö









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti