sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Tehdasasetukset

Usein teknisten laitteiden ohjeissa mainitaan, että jos laitteeseen tulee jokin vika tai se lakkaa toimimasta, niin kannattaa kokeilla tehdasasetusten palauttamista.

Tehdasasetukset ovat siis tehtaalla asennetut perusasetukset, joiden mukaan laite lähtökohtaisesti toimii. Itsekin olen joskus joutunut turvautumaan tehdasasetusten palauttamiseen esim. digiboksin kohdalla. Aina se ei ole niin helppo tehtävä, kuin mitä ohjekirja antaa ymmärtää.

Onko meissä olemassa jonkinlaiset tehdasasetukset jo heti syntymästä alkaen? Onko meidät luotu tietyiksi ihmisiksi emmekä muuksi voi tulla? Olemme ainakin saaneet tietyt geenit vanhemmiltamme emmekä niistä pääse eroon, vaikka joskus ehkä sitä haluaisimmekin. Joskus olen kuullu sanonnan ja käyttänyt sitä itsekin, että ihmisen tehtävä on tulla siksi, mikä sisimmässään on. Eli onko persoonamme jo etukäteen määrätty tai ainakin sen peruspiirteet? Olemmeko geeniemme vankeja?Mitä vanhemmaksi ihminen varttuu, sitä enemmän hän löytää yhtäläisyyksiä omiin vanhempiinsa. Oli se sitten myönteistä tai ei.

Liisa Keltikangas on kirjoissaan käsitellyt erilaisia temperamentteja. Temperamentti on laaja joukko taipumuksia, jotka määräytyvät geneettisesti, raskauden aikana ja varhaislapsuudessa. Ne muodostavat persoonallisuuden biologisen perustan. Eli sen mukaan meillä on jonkinlaiset tehdasasetukset olemassa. Lopullinen kokonaisuus muokkaantuu kuitenkin käytön eli elämänkokemusten ja -asenteen perusteella

Voisiko ihmisen kohdalla joskus palauttaa tehdasasetuksia? Sellainen ajatus voi joskus tulla mieleen. Saisiko kaiken epäonnistuneen elämän ja pieleen menneiden valintojen jälkeen tulla takaisin tyhjälle pöydälle ja palauttaa omat tehdasasetuksensa? Ehkä, jos sillä tarkoitetaan sitä, että pysähtyy elämässään ja pyrkii palauttamaan ne itselleen tärkeät perusarvot, elämänasenteensa, jotka ehkä jossain vaiheessa ovat kadonneet. Tai jos sinulla on kokemus, että elämään on tullut niin paljon sellaista tarpeetonta tai ylimääräistä asiaa, joka hämärtää kykysi nähdä olennaista tai yleensäkin nauttia elämästä. Voihan toki olla niinkin, että tehdasasetukset on valmistamossa laitettu vähän huolimattomasti tai ne ovat jääneet viimeistelemättä. Niitä täytyy sitten itse yrittää korjata, mikä ei olekaan aina kovin helppo tehtävä. Se tapahtuu yleensä yrityksen ja erehdyksen kautta.

Täydelliseen tehdasasetusten palauttamiseen en kuitenkaan usko, sillä elämä tuo mukanaan niin paljon sellaisia kokemuksia ja asioita, jotka vaikuttavat elämäämme enemmän tai vähemmän raskauttavasti ja jota emme kykene poistamaan kiintolevyltämme. Optimismi voi kääntyä harmauden puolelle. Toki  harmaakin voi muuttaa väriään, jos sitä katsoo oikeanlaisten silmälasien kautta. Ja poikkeammehan me koneista myös siinä mielessä, että elämä yleensä myös opettaa meitä ja tekee jopa viisaammiksi. Emme tee samoja virheitä kohtuuttoman monta kertaa.

Mutta kuka niitä ohjekirjoja jaksaa lukea tai välttämättä edes ymmärtää, mitä niissä sanotaan? Kuka jaksaa lukea niitä psykologia ohjeistuksia, mitä meille tarjotaan niin monenlaisissa paketeissa ja eri versioina. En väitä, etteikö se olisi hyödyllistä, yleensä vain jotkut muut asiat ajavat niiden edelle.

On jokaisen oma päätös, miten suhtautua vajaavaisuuteensa. Lähdenkö moittimaan valmistajaa tai niitä, joilta olen geenini saanut? Ajattelenko, että näillä korteilla pelaaminen ei voi johtaa mihinkään hyvään ja siksi tyydyn olemaan yrittämättä sen enempää. On myös mahdollista, että asennoidun asiaan positiivisesti ja näen omassa itsessäni paljon kehittämisen varaa ja mahdollisuuksia ja siksi haluan panostaa tulevaisuuteeni ymmärtäen, etten ole yhtään sen kehnompi kuin kukaan muukaan ja että elämällä on minulle edelleen paljon tarjottavaa.





















#temperamentti #mikäminustavoitulla #kukaolen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti