sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Jeesusteippi pelastaa hädästä

"Rulla jeesusteippiä 100 ensimmäiselle". Näin mainosti Jyväskylän seurakunta uusien toimitilojen avajaisia. Kirkkoherran mukaan tempaus sai ideansa myymälöiden markkinointikikasta, jossa asiakkaille jaetaan avajaisten kunniaksi kymmenen litran ämpäreitä. Seurakunnan sanomaan sopii kuulemma ämpäriä paremmin ilmastointi- eli jeesusteippi - esine, joka auttaa hädässä ja pystyy ihmeisiin.

Ylen verkkosivuilla oli elokuussa juttu ilmastointiteipistä. Siinä todettiin, että "nykyisen ilmastointiteipin alku liittyi sotaan. Johnson and Johnson -yhtiö tyarjosi vuonna 1942 ratkaisun, jolla kosteus saatiin pidettyä ammuslaatikoiden ulkopuolella. Teippiä pyöritettiin ammuslaatikoiden ympäri, jotta niistä tuli vedenpitäviä.
Ilmastointiteippi sai nimen "Duck Tape". Nimi tuli teippiin lisätystä puuvillakankaasta. Teipin pystyi repäisemään halutusta kohdasta poikki ilman saksia tai puukkoa. Se oli mahtava uudistus.

Sodan melskeessä alettiin teipillä pian korjata niin rikkoutuneet aseet, autot kuin lentokoneetkin. Sodasta palanneet miehet eivät siviilissäkään halunneet enää olla ilman tätä ihmeteippiä.


Sodan päätyttyä yleistyivät Yhdysvalloissa kotien ja työpaikkojen ilmastointilaitteet. Ilmastointiteipistä tuli siinä vaiheessa myös tärkeä asennustarvike. Koska putket olivat hopeita, vaihtui myös ilmastointiteipin tyypillinen väri armeijan käyttämästä vihreästä hopeaan.
Ilmastointiremonttien takia myös teipin englanninkielinen nimi koki erikoisen muutoksen. ”Duck Tapesta” tuli ehkä vahingossa ”Duct Tape”, sillä duct tarkoittaa ilmastointikanavaa.

Monet laadukkaat Suomessa myytävät teipit tulevat meille Euroopasta. Suomessa ei ole koskaan valmistettu ilmastointiteippiä. Ilmastointiteippi yleistyikin meillä vasta 70-luvulla. Siitä tuli muutamassa vuodessa valtaisa menestystuote. Tavalliset ihmiset alkoivat ostaa koteihinsa ja autoihinsa ilmastointiteippiä kaiken mahdollisen varalle."

Suomen ehkä tunnetuin lempinimi ”jeesusteippi” kuvaa hyvin tuotetta, joka auttaa aina. Englanninkielisissä maissa puhutaan usein ”MacGyver-teipistä”. Ihmemies MacGyver oli 30 vuotta sitten kuuluisa televisiohahmo, joka selvisi aina kaikesta, usein teippiä käyttämällä. Nykypäivän versio MacGyveristä on kovin toisenlainen ja hyvin köyhä alkuperäiseen verrattuna. 

Nuorena oli liikkellä paljon tarroja, joissa luki "Jesus saves" eli Jeesus pelastaa. Myös jeesusteippi pelastaa. Ainakin se pelasti epäonnisen Apollo 13-kuulennon miehistön hengen. Miehistö valmisti teipistä ilmansuodatuslaitteen.

Suomessakin kymmenet tuhannet aivan tavalliset ihmiset paikkaavat, suojaavat, saumaavat ja tiivistävät jotakin ”jesarilla” joka päivä. Edelleen hopeanharmaa ilmastointiteippi on kotien suosituin, vaikka nykyään teippiä on saatavissa monissa väreissä. Teollisuudessa ilmastointiteipillä suojataan jopa tuulimyllyjen lapoja ja säteilynkestävällä teipillä saumataan ydinvoimaloita.

Mielenkiintoista oli itselleni lukea, että lempinimeä jeesusteippi käytetään vain Suomessa. Liekö keksitty jossakin seurakunnassa? Se on tosiaan monihyödyllinen apuväline lukemattomiin asioihin.

MBA Ville Vartiainen väittää eräässä artikkelissaan, että API (ohjelmistorajapinta) on digitalisaation jeesusteippi. Tässä liikutaan itselleni kovin vieraalla alueella. Ohjelmistojen rajapinnat antavat kuitenkin artikkelin mukaan yrityksille mahdollisuuden kaupallistaa tietoja, luoda kannattavaa kumppanuutta ja avata uusia innovaatio- ja kasvumalleja. API liittää edellä mainitut teipin lailla toisiinsa. Eli jeesusteippi elää edelleen uusina, päivitettyinä versioina. Ainakin puhekielessä.

Onko elämässämme jotain muita asioita, joiden merkitys vaikeissa tilanteissa on samankaltainen kuin jeesusteipin? Joku voisi todeta ainakin uskon olevan sellainen. Näin varmasti onkin lukemattomille ihmisille. Usko voi auttaa monien vaikeuksien yli toimien siltana silloin, kun muut turvarakennelmat ovat sortuneet ja edessä olevien kuilujen ja rotkojen yli pääseminen tuntuu ylivoimaiselta. Uskon lisäksi tärkeät ihmissuhteet ovat myös sellaisia, jotka toimivat teippinä henkisten vammojen ja loukkaantumisten yhteydessä. Silloin, kun tuntuu, että elämä on sirpaleina ja sen kokoaminen tuntuu kovin vaikealta. Silloin tarvitaan jotakin, joka auttaa uudelleen rakentamisessa.

Omassa nuoruudessani kärsin huonosta itsetunnosta ja ylikriittisyydestä itseäni kohtaan. Perinteinen uskoon tulemisen kokemus oli ensiarvoisen tärkeä, koin ensimmäistä kertaa olevani hyväksytty ja rakastettu sellaisena kuin olen. Toinen tärkeä jeesusteippi oli urheilu. Siinä pärjääminen auttoi selviytymään murrosiän hankaluuksien yli.

Jos ajatellaan saapaspäivystyksiä, niin lukemattomia kertoja ne keskustelut, joita nuorten kanssa on käyty, ovat toimineet eräänlaisena jeesusteippinä nuoren elämäntilanteiden selvittelyssä. Ristiriitatilanteet vanhempien, kavereiden tai tyttö-/poikaystävän kanssa ovat löytäneet uuden näkökulman. On löytynyt tapa, jolla kaksi erilaista näkökulmaa ja ihmistä tai ihmisryhmää voivat yhdistyä tai ainakin löytää ymmärryksen toisen ajatusmaailmaan. Joten kyllä jeesusteippi on todella hyvä keksintö, vaikka ei vedäkään vertoja teipittömälle versiolleen!





1 kommentti:

  1. Tämähän oli yllättävän hauska tempaus seurakunnalta. Kyllä ilmastointiteipillä voi korjata monia asioita, MacGyver sen myös todisti. Ilmastointi kanavan osat on meillä tällä hetkellä haussa ja sitä kautta löysin blogisi pariin. https://www.iv-lipasti.com/tuotteet

    VastaaPoista