maanantai 25. maaliskuuta 2019

Pudota apina selästäsi

Monelle urheilua seuraavalle tai harrastavalle on tuttu sanonta, että jollakin urheilijalla onnistumisen myötä ”putosi apina selästä”. Menestymisen paineet voivat kohota niin suuriksi, että ne estävät täysipainoisen suoriutumisen, varsinkin jos taustalla on jo sarja epäonnistumisia. Paineet voivat olla itse luotuja, siis itse itselle asetettuja, tai ulkopuolisten tahojen, kuten median, valmentajien, ihailijoiden tms. sinulle kasaamia.

En ole koskaan pitänyt apinaa selässäni enkä tiedä, miltä se tuntuu tai miten se vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Todennäköisesti ainakin jotenkin ja luultavasti se riippuu myös apinasta ja sen toiminnasta. Enkä taida olla nähnyt sellaisesta edes kuvaa. Apina olkapäällä on tutumpi kuva-aihe.

Riippumatta ilmaisun syntyhistoriasta tai siitä, että sitä käytetään yleensä vain urheilupiireissä, voisi sanontaa mielestäni laajentaa muillekin elämän osa-alueille tai itse asiassa koko elämään. Tänä päivänä ihmisyydelle asetetaan mitä moninaisimpia odotuksia ja vaatimuksia ja sitä kautta myös paineita. Sinun on hoidettava opiskelut mahdollisimman hyvin, jotta pääset edelleen jatko-opiskelemaan mahdollisimman hyvään opinahjoon. Tai työelämässä sinun on saatava riittävän arvostettu työ joko taloudellisessa tai sosiaalisessa mielessä. Uraportailla on noustava eteenpäin ripeästi. Toimeentulon on myös oltava riittävä, jotta voit toteuttaa haaveitasi. Sinun on hankittava hyvä asunto arvostetulta alueelta. Lisäksi sinun on kuntoiltava ja huolehdittava ulkonäöstäsi, jotta olet riittävän edustava ja haluttua seuraa työ- ja vapaa-ajan elämän vaatimusten mukaisesti.

Mutta kuinka paljon edellä mainituista tai yleensäkin elämääsi kuuluvista vaatimuksista on sellaisia, jotka sinun on otettava tosissasi? Uskon, että meillä jokaisella on paljon paineita, jotka ovat itse asetettuja. Tarvitsenko sellaisia vai voisiko elämäni olla helpompaa ja jopa tyydyttävämpää ilman niitä? Meillä on vain yksi elämä. On itsepetosta ajatella, että seuraavassa elämässä voin ottaa rennommin. Tai että eläkkeellä ryhdyn nauttimaan elämästä. Turhan moni uupuu matkan varrella eikä kestä elämän asettamia paineita. Apina ei ehkä koskaan väisty selästäsi, vaan sieltä käsin piiskaa sinua yhä armottomammin eteenpäin.

Useimmille meistä, jotka olemme työelämässä tai tiiviiden opiskelujen pyörteissä, on liian uskaliasta heittäytyä kokonaan pois tai tehdä kovin radikaaleja muutoksia elämäntapaamme. Se ei ole edes kovin suositeltavaa. Paljon on kuitenkin tehtävissä. Voit tehdä valintoja työelämän, opiskelujen, vapaa-ajan, harrastusten ja ihmissuhdeverkostojen suhteen. Mihin haluat panostaa, mikä on sinulle oikeasti merkityksellistä ja mikä tuottaa sinulle onnellisuuden ja elämän mielekkyyden kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti