keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

MIKSI IHMISET TEKEVÄT RISTINMERKIN?

Miksi ihmiset rukoilevat, tekevät ristimerkkiä, polvistuvat ja yleensäkin kääntyvät olettamansa korkeamman voiman puoleen? Ovatko he naiiveja, herkkäuskoisia, arkoja, yksinkertaisia vai mistä oikein on kyse? No, vastaus voi hyvinkin olla jokin edellä mainituista tai kaikki. Toisaalta en tiedä, onko tiukka skeptisyys, epäluulo ja negatiivinen suhtautuminen kaikkea tuntematonta kohtaan yhtään sen parempi? No, se riippuu ihan siitä, keneltä asiaa tiedustelee.

Muutama aika sitten kuntosalilla tuttu mies tuli kertomaan, kuinka häntä häiritsee amerikkalaisten urheilijoiden ristinmerkin tekeminen. ”Luulevatko he, että Jumala auttaa silloin urheilijaa parempaan suoritukseen? Eikö amerikkalainen urheilija voi luottaa omaan suorituskykyynsä? Aika käsittämätöntä!” Hän halusi kertoa asian minulle, koska tiesi minun olevan ”kirkonmies”. Hänen tyttärensä oli jokunen vuosi sitten ollut rippikoulussani.


En muista tarkalleen, mitä vastasin. Tiedän kuitenkin antaneeni kovin vajavaisen selityksen. Asia jäi harmittamaan ja pohdituttamaan. Jos olisin osannut varautua kysymykseen, olisin todennäköisesti osannut antaa vähän laajemman ja monipuolisemman näkökulman asiaan. Tämä kirjoitus olkoon vastaus siihen.


Ensinnäkin kokemukseni mukaan ristinmerkin tekeminen on yleisempää etelä-amerikkalaisten ja ehkäpä myös etelä-eurooppalaisten keskuudessa kuin aikaisemmin mainittujen (pohjois-)amerikkalaisten kohdalla. Toki Yhdysvallat on niin laaja ja heterogeeninen alue, että sieltä löytyy valtava määrä eri tavoin ajattelevia ja eri kulttuuriperinnön omaavia ihmisiä. Osalle ristinmerkin tekeminen lienee kovin tuttu rituaali.


Vaikka keskustelimme, tai pääasiassa hän jakoi ajatuksensa, ristinmerkin tekemisestä, sisälsi hänen kommenttinsa näkemyksen myös rukoilemisesta. Sitähän ristinmerkin tekeminen myös, ja ennen kaikkea, on.


Itse ajattelen, että yksi selittävä tekijä on oma kulttuuriperintösi eli millainen kasvuympäristö sinulla on ollut. Onko lähipiirissäsi tapana tehdä ristinmerkki aina ennen tärkeää tapahtumaa tai suoritusta? Jos näin on, niin käyttäytymisesi on kovin ymmärrettävää. Toki kyse voi joidenkin kohdalla olla tosiaan rituaalitoiminnasta. Toisaalta Yhdysvalloissa on myös vahvasti uskonnollisia alueita, joissa ristinmerkki kertoo myös ajattelutavasta ja uskonnollisesta vakaumuksesta.


Ristinmerkin tekemisellä pyydetään siunausta omalle tekemiselleen tai suoritukselleen ja yleensäkin elämälleen. Luulen, että aika monelle kyse on sen tosiasian tunnustamisesta, että ihmiselämä on kovin pienestä kiinni. On valtavasti asioita, joihin emme voi vaikuttaa, joita emme voi ennakoida tai joihin emme voi varautua. Kukaan ei tiedä, milloin elämänlanka loppuu, sairastut, jäät auton alle tai meteoriitti putoaa päähäsi. Elämä on täynnä uskomattomia ja traagisia tapahtumia ja ihmiskohtaloita. Ristinmerkin tekeminen on sen ilmaisemista, että olemme kiitollisia elämän lahjasta, joka hetkestä, jonka saamme kokea. Se on myös sen ilmaisemista ja hyväksymistä, että kovin vähän on omissa käsissämme. Tuntematon ja meidän puoleltamme hallitsematon tekijä on vahvasti läsnä koko elämämme ajan. Joku nimittää sitä sattumaksi tai kohtaloksi, joku jumalaksi, joku kenties miksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti