sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Transferenssin vietävänä

Miksi joku ensi kertaa tapaamani henkilö tuntuu heti niin tutulta ja mukavalta, miksi inhoan jotakuta toista, vaikka en ole häntä koskaan ennen nähnyt?

Tuomme usein vuorovaikutustilanteisiin aikaisempia kokemuksiamme jopa varhaislapsuudesta saakka. Siirrämme varhaisemman elämän tuttuihin ja tärkeisiin henkilöihin liittyviä tunteita, odotuksia, kokemuksia ja asenteita nykyhetken ihmisiin ja tilanteisiin. Sitä kutsutaan transferenssiksi eli tunteen siirroksi. Kyse on tunteen alitajuntaisesta reagoinnista. Ilmiön voi laukaista jokin toisen ihmisen ominaisuus, ele, ilme tai ulkomuoto. Käsitteen transferenssi loi Sigmund Freud.

Transferenssi on tuttu käsite hoitotyöstä, mutta se ilmenee myös aivan jokapäiväisessä elämässä. Uskon, että jokaisella on kokemuksia siitä. Joidenkin ihmisten kanssa yhteistyö sujuu helposti, joidenkin kanssa vaatii paljon työtä, jotta pääsee omien ennakkokäsitystensä ja tuntemustensa yli.  Kun tutustun toiseen paremmin, hän muuttuu mielessäni vähitellen omaksi persoonakseen eikä mielikuvieni luomaksi. Taustalla voi toki olla muitakin tekijöitä kuin transferenssi, mutta usein sillä on merkittävä rooli ihmisten välisissä suhteissa. Ilmiön tiedostaminen on hyödyksi varsinkin, jos joskus hämmästelet omia reaktioitasi vuorovaikutustilanteissa. Omien tunteiden ymmärtäminen on askel kohti parempaa vuorovaikutusta ja tasapainoisempaa elämää. Itseymmärryksen kehittymisen lisäksi on myös kohtuullista toista kohtaan, että kohtelet häntä hänen oman persoonansa mukaisesti etkä lastaa häneen toisen henkilön ominaisuuksia.

Ajattelen myös, että puhuttaessa rakkaudesta ensi silmäyksellä, lienee useimmiten kyse juuri transferenssista. Jokin toisessa tuntuu niin tutulta ja helposti lähestyttävältä, aivan kuin olisimme tavanneet jo aikaisemmin. Vielä jos molemmat kokevat samalla tavoin, on suhde helposti tunteiden vietävänä. Mikä sinällään ei tarkoita, että kyse oli huonosta asiasta. Monesti jopa päinvastoin. 

Transferenssi voi mielestäni ilmetä myös niin, että sijoitat toiseen henkilöön sellaisia odotuksia tai toiveita, joita olet ehkä lapsuudessa tarvinnut, mutta et ole kokenut saaneesi. Jokin uudessa tuttavuudessa tuo esille ne toteutumattomat odotukset. Sellaiset, jotka joku lapsuuden henkilö, jota et ole ehkä edes kunnolla tuntenut, on sinussa herättänyt.

Terapiassa transferenssi lienee kovin yleinen ilmiö. Terapeuttiin sijoitetaan ties mitä ominaisuuksia ja tunteita oman elämänhistorian varrelta. 
Juice lauloi "ole mulle vähän aikaa hän". Selkeä transferenssi, tosin tiedostettu sellainen. Joskus joku tapaamamme ihminen on vaikuttanut meihin niin syvästi, että kaipaamme hänen tapaansa olla vuorovaikutuksessa meihin. Se voi johtaa siihen, että pyrimme etsimään hänen tilalleen jonkun toisen, jossa havaitsemme jotakin samankaltaista. Liitämme tähän uuteen ihmiseen toteutumattomat toiveemme ja mielikuvamme, vaikka sisimmässämme tiedämme, että useimmiten ne eivät voi täyttyä sellaisenaan. Joskus kyse on tarpeellisesta surutyöstä tai prosessista, joka on käytävä läpi eteenpäin päästäkseen. Kun tutustuu toiseen paremmin, mielikuvat hiljalleen vähenevät ja ihminen niiden takaa tulee esille oman yksilönään. Sama tapahtuu meidän jokaisen kohdalla. Kun uskaltaudun astumaan esiin oman suojaverhoni takaa, näkevät myös muut minut paremmin omana itsenäni eikä heijastuksena jostakin toisesta henkilöstä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti