lauantai 25. kesäkuuta 2016

Mikä on minun paikkani tässä maailmassa?

Meillä jokaisella on muutamia perustarpeita, joiden merkitys onnellisen ja tasapainoisen elämän kannalta on olennainen. Tässä haluan nostaa esille kaksi. Tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin sydämessäni olen. Toinen liittyy mielestäni oman paikan löytämiseen elämässä ja ympäröivässä yhteiskunnassa eli tarve kuulua johonkin joukkoon.

Se, että koen olevani rakastettu ilman, että minun on jotenkin ansaittava se tai täytettävä jonkinlaiset kriteerit ulkonäköön, käyttäytymiseen tai muuhun liittyen, on välttämätöntä onnellisen ja tasapainoisen elämän kannalta,  jotta kykenen myös antamaan rakkautta muille. Useimmiten tämä tarve tulee täytettyä vähintäänkin kohtuullisella tavoin ja silloin sosiaalista kanssakäymistä ja elämää ei leimaa vimma etsiä täyttymystä tuolle tarpeelle. On tilaa keskittyä elämän muihin asioihin.

Ihminen on jotain aina suhteessa toisiin. Sitä kautta saamme tietoa siitä, millaisia olemme ja millaisina meidät koetaan. Se vaikuttaa minäkuvaamme ratkaisevasti. Sitä kautta myös lapsi ja nuori kasvaa kohti aikuisuutta ja omaa elämäänsä muodostaen kuvan itsestään ympärillä olevien ihmisten ja heidän antamansa palautteen kautta. Se kuva vaikuttaa myös tuleviin valintoihimme ja ratkaisuihimme elämän edetessä.

Yleensä pyrimme etsiytymään sellaisten ihmisten joukkoon, joiden seurassa koemme olevamme hyväksyttyjä ja tasavertaisia ryhmän jäseniä, koemme olevamme omiemme ja samalla tavoin ajattelevien parissa. Ainahan se ei ole mahdollista, työ- ja opiskelupaikkoja emme voi valita niillä kriteereillä. Mutta sielläkin etsimme oman joukkomme, jos se suinkin mahdollista on.

Nuori, joka ei ehkä ole saanut kotona kaipaamaansa rakkautta ja hyväksyntää, etsii sitä muualta. Hän ei mahdollisesti pärjää koulun suoritemaailmassa, vaan kokee olevansa siellä epäonnistuja ja riman alittaja. Se vaikuttaa suoraan myös nuoren omaan motivaatioon. Kukapa viihtyy sellaisessa ympäristössä, jossa viestitetään sinulle huonoudestasi. Jos nuori ei saa apua tai tukea tuossa vaiheessa, johtaa sellaiseen roolin joutuminen vääjäämättä itsetunto-ongelmiin ja nuoren etsiytymiseen toisenlaisiin vertaisryhmiin, sellaisiin joissa voi kokea olevansa jotakin muuta kuin luuseri.

Itselleni koulunkäynti ei ollut helppoa. Kun oppiminen ei aina sujunut toivotulla tavalla, oli koulussa käyminen usein kuin kivirekeä vetäisi perässään tai nousisi koko ajan jyrkkää ylämäkeä. Sellainen syö miestä pidemmän päälle, jos tällaista sanontaa tässä yhteydessä voisi käyttää. Motivaatio katoaa ja tulevaisuus hämärtyy. Sen seurauksena olin paljon poissa koulusta, toisinaan kävin vain syömässä koulun ruokalassa. Löysin seuraa samalla tavalla kokevista. Yhdessä koulusta pois oleminen oli mukavaa, jopa jännittävää seikkailua. Mihin tämä johti, sen varmaan jokainen arvaa. Jouduin käymään pari luokkaa kahteen kertaan eikä se tehnyt omalle itsetunnolle lainkaan hyvää. Jostain syystä tahdoin kuitenkin suorittaa kouluni loppuun, onneksi. Sain elämästä kiinni lukiossa ja sen jälkeen pääsin myös opiskelemaan ammattiin, jossa olen viihtynyt ja josta olen kovasti kiitollinen.

Me jokainen etsimme oman kotipesämme. Perhe, jos sellainen on, on toki yleensä se ykkönen, mutta useimmilla on myös muita viiteryhmiä, joihin haluaa liittyä ja kuulua. Usein ne ryhmät löytyvät harrastepiireistä, urheiluseuroista tai samanlaisen kiinnostuksen kohteista. Seurakunta ja sen edustama arvomaailma on merkittävä yhdistävä tekijä monelle sen jäsenelle. Ihmisen minäkuvalle on hyvä, jos hänelle on useampia kuin yksi viiteryhmä.

Saapasryhmä on monella vapaaehtoiselle tärkeä samalla tavalla elämästä tai ainakin joistain sen osa-alueista ajattelevien joukko. Eikä vain joukko, vaan monelle myös tukiryhmä, ystävien muodostama piiri. Useimmat toimintaan mukaan hakeutuvat eivät tule ensisijaisesti ryhmän, vaan toiminnan ja auttamisen halun vuoksi. Ryhmän merkitys kuitenkin kasvaa ajan kuluessa. Kaikki eivät toki löydä saapastoiminnasta itselleen vertaisryhmää, osalle sen merkitys ei myöskään ole niin suuri kuin toisille.

Seuraavassa saapasvapaaehtoisten ajatuksia ryhmän merkityksestä:

 Saapasyhteisö tuntuu kodilta

”Saapasyhteisö tuntuu näin ulkopuolelta tulleena mukavalta paikalta "kodilta" jopa. Koska itse olen maalta ja tottunut yhteisöllisyyteen, tunnen ensimmäisen kerran löytäneeni Helsingistä isomman porukan, johon on kiva kuulua ja toivottavasti jatkossakin voin ylpeänä esitellä kuuluvani.”

***
 Saan olla oma itseni

”Saapastoiminta merkitsee itselleni yllättävän paljon. Se on kuitenkin ollut enemmän tai vähemmän osa elämääni jo lähes 10 vuotta, juuri mikään muu asia perhettäni lukuun ottamatta ei ole ollut yhtä pysyvää.

Mukana oleminen merkitsee paljon myös sitä kautta että saan olla oma itseni osana loistavaa tiimiä. Työskentelen myös kutsumusammatissani hoitoalalla vanhusten parissa, vapaaehtoistyö nuorten parissa on hyvää vastapainoa.”

***

 Löysin elämänkumppanin

”Saapasporukkamme on jotenkin hyvä jengi. Minut otettiin hyvin mukaan (kuten muutkin) vanhojen saapaslaisten joukkoon. Kerrankin tunsin kuuluvani johonkin joukkoon.   
 
Elämänkumppanin löysin saappaan kautta. Mies on vanha saapaslainen (ei enää päivystä) joka tuli virkistysviikonloppuun. Perheen perustamisen jälkeen saapasteluni ovat hiljentyneet, mutta luultavasti väliaikaisesti.”

***

 Saa kuulua yhteisöön

“Minusta vapaaehtoistyössä hienoa on se, että saa toimia mukavassa porukassa ja kuulua johonkin yhteisöön. Saapastoiminta sopii minulle, koska voin osallistua siihen silloin kun haluan ja voin. Jokainen varmaan tekee vapaaehtoistyötä itsekkäistä syistä: koska kokee saavansa siitä jotakin itselleen. Saapastoiminnassa saan tavata erilaisia ihmisiä. Jokainen kohtaamani ihminen on antanut minulle jotakin.”

***

Ajan kuluessa porukan merkitys on kasvanut

”Mä lähdin mukaan, koska toiminta kiinnosti. Tunsin entuudestaan aika monta, mutta se ei ollut ratkaiseva syy mukaan tulemiseen. Ajan kuluessa saapasporukan merkitys on kasvanut, olen saanut kavereita, jotka osaltaan kannustaa ja motivoi lähtemään päivystyksiin.”

***

Näiden kamujen kanssa on kiva päivystää ja leireillä

”Saapastoiminnan kautta olen saanut paljon uusia kavereita, jopa ystäviä. On ollut mahtavaa, että jokainen, minutkin, on otettu porukkaan mukaan omana itsenäni. Tunne siitä, että on pidetty ja hyväksytty juuri sellaisena kuin olen on tärkeää. Hienoa on myös se, että vaikka päivystysporukat vaihtuvat jokaisessa partiossa ja päivystyksessä kaikilla on yleensä kivaa ja keskustelut vaeltavat laidasta laitaan. Huonojen vitsien määrä lähentelee toisinaan ääretöntä. Näiden kamujen kanssa on kiva päivystää ja leireillä.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti