maanantai 27. kesäkuuta 2016

Vuorovaikutustaidot, voiko niitä oppia?

Vuosien ajan on puhuttu vuorovaikutustaitojen merkityksestä ristiriitatilanteiden ratkaisemisessa ja ongelmien ennaltaehkäisemisessä. Kouluihin on vaadittu kursseja aiheesta. Aika monessa koulussa sellaisia onkin ja vielä useampi koulu hyväksyy sellaisen suorittamisen kurssiksi todistukseen. Nuisku eli nuorten ihmissuhdetaitojen kurssi on yksi sellaisista.

Vallalla on usein käsitys, että meillä joko on hyvä vuorovaikutustaidot tai sitten ei. Että ne olisivat jotenkin sisäsyntyisiä, geenipohjaisia. On totta, että osalla meistä on selvästi paremmat sosiaaliset taidot tulla toimeen toisten kanssa kuin toisilla. Lienee silti karkeaa mutkien oikaisemista väittää, että kyse olisi jotenkin synnynnäisestä kyvystä. Toki oma geenipohjamme, perinnölliset luonteenominaisuutemme vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme toisiimme ja myös miten meihin suhtaudutaan. Paljon kyse on kuitenkin siinäkin tapauksessa oman kasvuympäristömme ja lähiverkostomme tavasta olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Lapsi omaksuu helposti saman tavan toimia ja siitä tulee hänelle luonnollista. Jos perheessä on käytössä rakentavat, myönteiset ja selkeät toimintamallit sekä itsensä ilmaisemiselle että ongelmien ratkaisemiselle, oppii lapsi ne automaattisesti. Toki sama pätee myös päinvastaisessa tapauksessa. Jos kasvuympäristön tapa selvitä vaikeista tilanteista on henkilölle itselleen tai ympäristölleen vahingollinen ja jopa tuhoava, omaksuu lapsi senkin kovin helposti eikä voi kokemuksellisesti tietää mitään toisenlaisesta tavasta selviytyä elämän haasteista.
 
Eli olemme kovin paljon oman lapsuuden kasvuympäristömme aikaansaannoksia vuorovaikutuksellisilta taidoiltamme. Siinä mielessä emme ole lainkaan samalla viivalla astuessamme aikuisuuteen ja työelämään. Se on valitettavaa, koska toisten kanssa toimentuleminen on yksi elämän perustaidoista, joka vaikuttaa paitsi opiskelu- ja työelämässä menestymiseen, niin myös onnellisuuden kokemukseesi. Itse vuorovaikutustaitojen kursseja vuosia vetäneenä nämä asiat ovat kovin selkeästi näkyvillä.

No, voiko asialle tehdä mitään? Ehdottomasti kyllä voi. Kyse on kuitenkin kurssin pitäjän näkökulmasta ennen kaikkea siitä, kuinka hyvin kykenen saamaan kurssilaisen motivoitumaan ja oivaltamaan vuorovaikutustaitojen hyödyn elämän eri osa-alueilla. Ne ovat avainasemassa. Motivaatio ja oivallus eivät kuitenkaan pelkästään riitä, on ryhdyttävä opettelemaan uudenlaisia tapoja sekä itsensä ilmaisemisessa, toisten kuuntelemisessa että haastavissa tilanteissa toimimisessa. Jos olet koko elämäsi toiminut toisin kuin sinulle hyväksi olisi, ei uudenlaisia toimintatapoja voi omaksua ilman systemaattista harjoittelua. Toisaalta tiedän kokemuksesta, että yllättävän nopeasti voi halutessaan ulosoppia vanhoista tavoista, jos vain on siihen motivoitunut.

Mitä sitten ovat vuorovaikutustaidot? Ylensä niistä puhuttaessa tarkoitetaan ensinnäkin taitoa ilmaista itseään niin, että kokee tulevansa ymmärretyksi. Toisekseen toisen kuuntelemista siten, että hänelle välittyy kokemus siitä, että olen ymmärtänyt sen, mitä hän on halunnut kertoa. Kolmanneksi koen olennaiseksi oppia taitoja selvitä ongelmatilanteista itselleen ja mahdollisille muille osapuolille myönteisellä, eteenpäin vievällä tavalla. Näiden oppimisen perusedellytys on kuitenkin se, että sinulla on motivaatio muutokseen ja taitojesi kehittämiseen.

Vuorovaikutustaitojen kouluttajan näkökulmasta kaikkein palkitsevinta on sekä oivallusten syntyminen, että se, kun kurssilainen kertoo, kuinka on ensimmäistä kertaa käyttänyt uusia oppimiaan taitoja omassa lähiverkostossaan jossain haastavassa, vaikeassa tilanteessa ja kuinka se on johtanut kaikista aikaisemmista kokemuksista poiketen huomattavasti parempaan tulokseen ja jopa loppumattomalta tuntuneiden ongelmakierteiden selviämiseen. 


Vuorovaikutustaitojen kursseja järjestävät monet tahot. Itselleni tutuin on Thomas Gordonin kehittämä kansainvälinen koulutusjärjestelmä. Gordonin kurssivalikoimasta olen kouluttautunut sekä K12 -, Toimiva Vuorovaikutus - ja Nuisku- kurssien ohjaajaksi. Lisätietoa Gordonin kursseista saa esimerkiksi Nuorten Keskuksen kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti